8 odpovědí na “Zpracování fotografií v linuxu”

  1. @VM: což o to, použití znaménkové konvence vycházející z matematiky chápu, ale to bohužel neznamená, že je to logické z pohledu očekávání uživatele (s ohledem na zkušenost z jiných programů).
    Obdobně např. hugin interně čísluje fotky od _nuly_, zatímco lidé bez matfyzu či programátorské zkušenosti obvykle počítají od jedničky.
    Dá se s tím pochopitelně žít, zvláště linuxáci na takové „detaily“ nehledí, neb nejsou tak zhýčkáni jako uživatelé jiných systémů 😉

  2. Darktable nepoužívám, ale v tomto se ho musím zastat: „… proč změna orientace …. je v absolutních hodnotách a ještě k tomu s obrácenou logikou (-90 ° je _po směru_ otáčení hodinových ručiček…)“. Myslím, že autoři vycházejí z konvence standardně používané v matematice tj. kladná orientace úhlu je proti smyslu otáčení hodinových ručiček.
    Jinak dík za tento web. Spousta zajímavých a užitečných věcí.

  3. No, každý máme nějaký styl práce, kombinace UFRaw-Gimp je zdlouhavá, proto na rawy používám dlouho RawTherapee. Sice je stabilita verze 2.4.1 tatam, zato GPL potěšila. Zkoušel jsem i Bibble5, ale s RT jsou stejně, přes protrápení současnými bugy alfaverze, výsledky lepší.

  4. Pane Knížku,

    do výčtu programů pro Linux Vám chybí program RawTherapee který je volně ke stažení. Poslední stabilní verze 2.4.1 . ( http://www.rawtherapee.com )
    Umí kromě převodu RAW souboru Vámi požadovaný LAB,
    načte i 16-bit TIFF a jpg. Lze též ukládat profily zpracování. Poslouží pak i místo Cinepaintu (.xcf a vrstvy a retuš ale neumí).
    Může otevřít výsledně zkonvertovaný RAW např. prímo v GIMP-u.

  5. Dostal jsem se konečně k aktualizaci článku, z mého wishlistu ubyla zmínka o GPS correlatoru – digiKam (resp. kipi-plugins) již umí nastavit offset i ve vteřinách.

    Navíc doplňuji seznam přání o možnost automaticky zapisovat EXIV/IPTC/XML do samostatného souboru pro všechny obrázky, které nejsou podporovány pro zápis metadat (tj. především raw). Tento soubor by měl být automaticky načten při obnovení metadat.

  6. @bluemoon: díky za komentáře, vesměs pravdu díte, byť lecos je otázka názoru (a zvyku).

    Mimochodem, UFRaw má plnou správu barev a na rozdíl od digiKamu umí uložit i konfiguraci pro každý RAW soubor zvlášť, umí aplikovat korekci expozice, křivku a gamma s úpravou linearity ve spodní části ještě na lineární RGB data.

    U GIMPu myslíte plugin Separate? Ten jsem opravdu přehlédnul. Nicméně stále nelze CMYK obrázek otevřít ani přímo tisknout. Nebo se pletu? Ale chápu, že to je okrajová záležitost.

    S digiKamem jsem „bohužel“ začal u verze 0.1.0, kterážto má správu barev totálně rozbitou a v synchronizaci tagů mraky ošklivých chyb (alespoň ta verze v Ubuntu repozitářích). Současná 1.0.0-beta4 má už správu barev takřka v pořádku, především díky Marcelu Wieswegovi.

    Až vyjde verze 1.0.0, určitě se mé workflow zjednodušší, pak opravím i článek.

    Můj wishlist pro digiKam je:

    1. možnost exportovat část kolekce na přenosný disk, editovat jinde a vrátit zase zpět do centrální databáze,
    2. dořešení hromadné editace a inteligentní aktualizace IPTC location,
    3. odstranění bugu ohledně špatně „přeložených“ českých znaků do IPTC,
    4. doplnění vteřinového offsetu mezi foťákem a GPS přístrojem do GPS pluginu,
    5. práce i se snímky, které jsou na „off-line“ disku,
    6. bezztrátový ořez JPEG snímků,
    7. export vybraných obrázku do samostatného adresáře s nastavenými parametry „promazání“ metadat + konverze velikosti + konverze do příslušného icc profilu,
    8. tisk přímo z prohlížeče, ne až z editoru; náhled před tiskem (soft-proof a možnost nastavit velikost a pozici na stránce myší); tisk více obrázků najednou na stránce.
    9. úprava barev křivkami je prováděna pouze v RGB prostoru bez možnosti volby (např. v LAB).

    Hm, řekl bych, že ke profesionálnímu sw to má ještě dost daleko…

  7. musim se ohradit na par veci. s gimpem v cmyku jde pracovat, jenomze cmyk kvuli absenci syte cervene barvy je nevhodny pro fotografii a hodi se spise pro obalky casopisu, takze bud sRGB nebo aRGB prostor je vhodny pro fotografii, widegamut se moc nepouziva. obrazek se ulozi do svg, otevre ve scribusu a exportuje do CMYK PDF pro tisk.
    8bitu na kanal pro gimp neni moc velke omezeni, pokud se vrstvi zpracovane fotografie a nedelaji se ukony, ktere by vedli k posterizaci, coz u fotografie si udelate jako prvni v digikamu nebo v ufraw, ktery s takovou barevnou hloubkou pracuji.
    za dalsi sprava barev v Digikamu-Showfoto je daleko lepsi nez u jinych programu jako ufraw, rawstudio atd. aplikovani jineho profilu je zde reseno primo za chodu a obnoveni tisice fotek nic netrva. pri uprave je zde moznost ponechat stav, priradit profil nebo ho zkonvertovat. raw se pak uklada jako tiff s vlozenym jinym profilem a nasledne se muze exportovat do jpeg. navic Digikam pracuje i s jinou interpolaci nez RGBG. Digikam umi dobre pracovat s gps a zobrazuje je na mape Marble, umi take ulozit IPTC informace a importovat je do EXIF na hromadne se daji aplikovat skripta. Neni ale lepsi spravce fotografii ani z tech komercnich.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..